2nd demo fusor run

Current images of fusor efforts, components, etc. Try to continuously update from your name, a current photo using edit function. Title post with your name once only. Change image and text as needed. See first posting for details.
Post Reply
User avatar
Filippo_Passeri
Posts: 11
Joined: Sun Jun 12, 2016 11:10 pm
Real name: Filippo Passeri
Location: Czech Republic

2nd demo fusor run

Post by Filippo_Passeri » Wed Aug 23, 2017 5:05 pm

Hello, everyone.

This is my second fusor run, and I think it would be good to share the details. The biggest problem is the vacuum. From the plasma, I can estimate that the pressure is around one torr. That is not surprising since I only have an unidentified lent vacuum pump from school. Because of the high pressure, the current in the vacuum chamber exceeded my measurement capabilities (above 200ma). Since the pressure was so high, the inner grid was very inclined to short through the ground plate and fool the vacuum even more. Because of the shorting tendencies of my inner grid, I tried to isolate it, but that proved to be worthless since the plasma got through the isolation nonetheless.

So currently the highest thing on my to do list is to get or find a better vacuum pump. The second highest item on my list is to fix the wheels on my fusor since I completely underestimated the weight of it (see pics).
IMAG0066.jpg
Here you can see the voltage meter (top) and the scaled out current meter (bottom).
IMAG0068.jpg
Top view of the grid.
IMAG0064.jpg
My inner grid plasma.
IMAG0116.jpg
Here you can see the destroyed insulator on my feedthrough (spark plug).
IMAG0107.jpg
The destroyed wheel bearings on my fusor mount. Need to get bigger wheels.
"Will you remember the famous men who have to fall and then to rise again,
So take a deep breath, pick yourself up, dust yourself off, and start all over again."

-Frank Sinatra Jr

ian_krase
Posts: 553
Joined: Mon Nov 28, 2016 7:48 am
Real name: Ian Krase

Re: 2nd demo fusor run

Post by ian_krase » Thu Aug 24, 2017 2:00 am

I think that's much worse than a torr, and you maybe have more issues with leaks than pumps.

User avatar
Dennis P Brown
Posts: 1714
Joined: Sun May 20, 2012 2:46 pm
Real name: Dennis P Brown
Location: Glen Arm, MD

Re: 2nd demo fusor run

Post by Dennis P Brown » Thu Aug 24, 2017 10:52 am

I do not see a gasket for the bell jar to base seal? One really needs to use a gasket if one expects to prevent massive leakage - vacuum grease alone isn't going to work very well. This may be causing the high pressure in the bell jar. Also, this is a safety issue since glass on metal can create dangerous stress points.

Also, you should consider making a better high voltage feed through than a spark plug. Placing a copper rod with a light coating of a good grade of epoxy through a thick wall ceramic tube isn't difficult and allows more versatility in electrode attachment as well as a providing an easy place to drill/thread a screw for the high voltage external wiring.

Post Reply